Talent voor theater? David en Lara helpen je in ‘de Broedplaats’ om er alles uit te halen!

Rabarber

Promo beeld artikel David Geysen Lara Sluijter Broedplaats 2024-2025

Talent voor theater? David en Lara helpen je in ‘de Broedplaats’ om er alles uit te halen!

In september is er een gloednieuwe Broedplaats van start gegaan. Jongeren van 17 tot 24 jaar werken hier tot april aan een echte performance onder begeleiding van een compleet artistiek team.

Dit seizoen worden ze begeleid door docerend makers David Geysen en Lara Sluijter. David brengt zijn theaterexpertise in, terwijl Lara danstheater als medium gebruikt. Samen ondersteunen ze de deelnemers in hun theatrale ontwikkeling. In een interview, deelden zij hun visie op theater, de opleiding en hun eigentijdse benadering van talentontwikkeling – deze keer als dynamisch duo.

Twee verschillende stijlen, maar één visie.

Omdat ze elk hun eigen discipline hebben, versterken ze elkaar in dit seizoen van ‘de Broedplaats’. David richt zich op theater, waarbij hij het belang van experimenteren en durven proberen benadrukt. “Het mooiste theater ontstaat uit kwetsbaarheid, het gaat er juist om dat je niks moet willen bewijzen,” zegt hij.

Lara vindt het belangrijk dat de spelers leren om hun impulsen te volgen. In haar repetities leren de spelers verschillende fysieke vaardigheden waardoor meer lichaamsbewustzijn ontstaat. “Ik vind het gaaf om het beeld van dans bij de spelers te verbreden en ze te laten zien wat dans allemaal kan zijn, wat er allemaal mogelijk is en vanuit waar je kan vertrekken”.

Ze schoven een tafel voor de kast en ik zat de hele les opgesloten”

Beiden ontdekten al vroeg hun passie voor de uitvoerende kunsten. “Theater is voor mij net zo natuurlijk als ademen en eten,” zegt David. Na zijn studie aan de Toneelacademie Maastricht begon hij als acteur, maar zijn interesse breidde zich snel uit naar regie, schrijven, lesgeven en acteren. “Lesgeven gaf me de kans om samen iets nieuws te creëren, wat ik fantastisch vind,” vertelt hij enthousiast. Hij begon met lesgeven aan jonge kinderen, maar merkte al snel dat ze voelden dat hij te lief was. “Toen een collega zei: ‘Speel met hen mee,’ schoven ze tijdens een spelletje verstoppertje een tafel voor de kast waar ik zat, en zat ik de hele les opgesloten,” lacht hij.

David verkende door de jaren heen verschillende facetten van theater, van repertoire- en montagetheater in België en Nederland tot locatietheater in Zuid-Afrika. Van 1999 tot 2016 was hij vast verbonden aan De Toneelgroep De Appel in Den Haag en tussen 2015 en 2022 was hij medeartistiek leider bij Dégradé.

Nu leidt hij zijn eigen theatergroep, ‘House of Rat’, en deelt hij zijn ervaring dit seizoen bij de Broedplaats van Rabarber, waar hij jonge talenten begeleidt. “Jongvolwassenen vinden het geweldig om te ontdekken hoe vol inspiratie en verhalen de wereld is, en dat je op vele manieren naar alles kunt kijken,” vertelt hij.

 “Ik zie mijn rol als ondersteunend en stimulerend”

Lara vond haar passie in dans en daarmee haar weg binnen de artistieke wereld. Haar carrière begon bij Crosstown, een jongerenproductie groep bij het Korzo theater. “Daar ontstond mijn liefde voor beweging en  onderzoek”, zegt ze. Lara werkt als choreograaf, dansdocent en danser. In 2022 behaalde ze haar diploma aan Codarts University of the Arts.

Sinds 2017 is ze verbonden aan het Korzo Theater, waar ze ook als maker en docent actief is. Bij Rabarber geeft ze les aan de eindexamenleerlingen van de Dalton Theaterklas. Ze creëerde producties als Dunne Lijn, State of Shame, en Mag ik nog even klein zijn? De uitvoering van State of Shame in maart 2024 werd samen met Marijn van den Bogaard en studenten van de Broedplaats uit seizoen 23/24 gerealiseerd. Het afgelopen jaar heeft ze de productie Doe je werk, schat! gemaakt die in verschillende theaters te zien was. “Ik zie mijn rol als ondersteunend en stimulerend. Ik vind het belangrijk om mijn spelers echt uit te dagen en nieuwe, onbekende gebieden te verkennen,” vertelt ze.

De kern van theater maken? Lef hebben en je ego loslaten!

Promo beeld 2 artikel David Geysen Lara Sluijter Broedplaats 2024-2025

Lesgeven biedt volop kansen voor groei, en David en Lara verwelkomen deze met enthousiasme. David’s aanpak is gevormd door een belangrijke les van een mentor: “Theater is alleen maar iets proberen, en dat is alles,” herhaalt hij met een glimlach. “Het gaat om lef hebben en het ego loslaten.” Dit inzicht is de kern van wat hij aan zijn studenten wil meegeven: “Hou het simpel en durf te experimenteren.”

Beiden hebben een sterke visie voor de toekomst van theater en dans, met een focus op inclusiviteit en diversiteit in de Broedplaats en onder het publiek. “Iedereen moet de kans krijgen om zijn of haar stem te laten horen,” zegt Lara. David voegt toe: “Het is belangrijk dat iedereen zich welkom voelt en ruimte krijgt om zichzelf te uiten.” “Fouten maken is niet alleen oké, het is essentieel,” benadrukt Lara.

Van september tot april staat de Broedplaats in teken van leren door te doen.

Voor beiden is het belangrijk dat theater toegankelijk is voor iedereen, los van hun achtergrond of inkomen. “We willen dat jongeren ontdekken hoe theater hen kan raken, dat het niet uitmaakt wie ze zijn of waar ze vandaan komen,” zeggen ze hierover. “Door met deze jongeren samen te werken, blijf ik op de hoogte van wat er in de wereld speelt. Zij kennen de nieuwste ontwikkelingen en vooruitgang, en daar ben ik nieuwsgierig naar,” besluit David. “Probeer het dus niet allemaal goed te doen, of te doen wat jij denkt dat wij willen zien, maar wees jezelf. Dat is kracht”

Wat de Broedplaats uniek maakt, is de hands-on benadering van leren. Van september tot april volgen deelnemers elke zondag- en maandagavond lessen van David en Lara, gericht op spel en beweging. Dit traject leidt tot een volledige voorstelling voor publiek in april. Naast de lessen bezoeken de deelnemers ook culturele instellingen en voorstellingen om inspiratie op te doen. De groep is eind september van start gegaan met een knetterende kunstenroute.  Op de fiets door te stad kwamen de deelnemers langs inspirerende, geëngageerde kunstenaars (Rogier Wieland, Ingrid Rollema, Nick van Leent en Zino Schat), die hen meenamen in de grenzenloosheid van kunst op zich.

Broedplaats op bezoek bij kunstenaar

Lara legt uit: “In mijn lessen en repetities zorg ik voor afwisseling door meerdere opties aan te bieden bij oefeningen, afgestemd op de behoeften van verschillende spelers. Soms geef ik ook specifieke individuele opdrachten en laat ik fragmenten van dans- en theatervoorstellingen zien, zodat de spelers nieuwe beelden en inspiratie opdoen.”

Tijdens het traject staat een compleet artistiek team klaar om de Broedplaatsers samen met Lara en David te begeleiden naar een professionele uitvoering. Met coaching, masterclasses van experts en 195 uur praktijklessen is de Broedplaats de ideale plek voor jongeren die een carrière in de uitvoerende kunsten voor zich zien, of die zich voorbereiden op een vakopleiding.

Delen? Graag!